Kasvattajasta

Kissaharrastukseni historiaa:

Harrastukseni rotukissojen kanssa alkoi vuonna 1990. Silloin meille tuli sinivalkea brittipoika Osku ja hieman myöhemmin musta eurooppalaistyttö Milla Magia sijoituskissaksi. Milla sai vuonna 1992 kasvattajansa nimeä kantaneen pentueen. Tästä pentueesta meille jäi Kingis, joka jatkoi sukua siitosuroksena. Yli kymmenen vuotta pidin siitosuroksia, jotka olivat ylenevässä polvessa Millan ja Kingiksen jälkeläisiä. Vuoden 2003 alussa kotiin muutti Collius-kollin tytär Sofia ja vuonna 2004 kasvattajanimi FI*Feronian hyväksyttiin FIFe:ssä. Tällä kasvattajanimellä on nyt syntynyt 28 eurooppalaispentuetta ja 13 brittipentuetta. Kaikki eurooppalaispentueeni polveutuvat ihanaluonteisesta Milla Magiasta ja P-pentue on peräti kahdeksatta sukupolvea Millasta laskien! Brittiläisissä ihanalla kantanaaraallani Ellalla on myös jälkeläisiä jo neljännessä sukupolvessa.

Olen koko kissaharrastukseni ajan käynyt aktiivisesti näyttelyissä kissojeni kanssa ja kaikki aikuiset vanhemmat kissani ovat edenneet ylimpään eli Eurooppa/Supreme Champion tai Eurooppa/Supreme Premior arvoon asti. Ensisijaisesti ne kaikki ovat kuitenkin rakkaita lemmikkejä! Olen myös usein kissanäyttelyissä töissä, mm. tuomarin assistenttina - näitä assistenttikertoja on kertynyt jo noin 150, joten muutama kissa on matkan varrella tullut nähdyksi...

Kasvatuksesta:

Kasvatustyöni on harrastusta, mutta kuitenkin suunnitelmallista. Jokainen pentue on tarkkaan harkittu ja sellainen, että voisin itsekin haluta pitää siitä yhden pennun. Kasvatukseni päämäärä on tuottaa iloa pentujen uusille omistajille terveen ja mukavaluonteisen lemmikin seurassa:) Ulkonäkövaatimukset ovat toissijaisia, mutta ovat kuitenkin olennainen osa rotukissojen kasvatusta ja rotumääritelmää. Yritän omalta osaltani huolehtia myös rodun geenipoolin laajuudesta välttämällä liiallista sukusiitosta.

Vaikka pentueita on maailmalla jo lukuisa määrä, niin edelleen jaksan innostua jokaisesta uudesta pentueesta aivan kuten siitä ensimmäisestä. Rakastan pentujen hoitamista ja seuraan ilolla jokaisen pikkukisun kehitystä aikuiseksi kissaksi - ja mielellään myös sen jälkeen. Osa pentueista on syntynyt omassa kodissani ja osa emon sijoituskodissa hänen omien ihmistensä hoivissa. Olen toistaiseksi ollut onnekas, sillä pentuni ovat löytäneet aivan ihanat kodit ja yhteistyö sijoituskotien kanssa on ollut erittäin hyvin toimivaa!

Pentujen nimeäminen:

Pentujen nimeäminen juontaa toisesta harrastuksestani eli puutarhanhoidosta - joka tosin on jäänyt kissojen varjoon kakkossijalle. Feronia on tarujen mukaan vanha kreikkalainen hyvän sadon jumalatar. Pentueen nimet alkavat perinteiseen tapaan aina samalla alkukirjaimella. Eurooppalaispentueet L - Z ja brittipentueet A - H ovat saaneet nimikseen kasvien tieteellisiä nimiä, tytöt pyritään nimeämään kukkasiksi ja pojat puiksi ja pensaiksi. Eurooppalaispennuilla alkoi uusi aakkoskierros A:sta, edelleen jatketaan kasviteemalla mutta nyt eri kielellä :)

Yhdistystoiminta:

Eurooppalaiskissayhdistyksen hallituksissa olen toiminut lähes parikymmentä vuotta, joista vuodet 2006 - 2012 puheenjohtajana ja vuoden 2016 alusta varapuheenjohtajana. Vuosina 2009 - 2010 toimin myös hallituksen jäsenenä Suomen Brittikissat ry:ssä. Vuodesta 2012 lähtien olen ollut Suomen Kissaliiton rotutoimikunnan (kasvatus- ja rekisteröintiasiat) jäsenenä ja 2014 alkaen myös ohjatun kasvatus- ja siitostoiminnan yhteyshenkilönä. Vuosina 2014 - 2015 olin myös Suomen Rotukissayhdistyksen (SUROK) puheenjohtajana. Olen jäsenenä myös FIFen kansainvälissä eurooppalaisten ja brittien rotuneuvostoissa (breed councils). Näiden tehtävien lisäksi olen pitänyt muutamia Kissaliiton uusille kasvattajille pakollisia kasvattajan peruskursseja.

Kissojen lisäksi harrastan ratsastusta ja vuodesta 2009 lähtien olen toiminut hallituksen jäsenenä Klaukkalan Ratsastajat ry:ssä.

 

Näyttelyssä kasvattini Lillin kanssa:

Kissaostoksilla - mukaan tarttui Karvinen :)
Oikeasti kissa ostetaan aina harkiten ja se on
 kuljetettava turvallisessa kuljetuslaatikossa.

 

 Kissojeni elämää - näin meillä asutaan!

 

Kaikki kissat asuvat täysinä perheenjäseninä ja ne ulkoilevat vain verkotetulla ulkoterassilla. Emot pentuineen saavat olla ensimmäiset viikot rauhassa makuuhuoneessa, mutta pentujen jalkojen alkaessa kantaa, ne pääsevät tutustumaan myös aikuisiin kissoihin.

 

Mustatassun Milla Magia 13 vuotta ja poikansa Mustatassun King Kong ja Katti Matti 11 vuotta (kaikki mustia) ottavat aurinkokylpyjä keittiön pöydällä elokuussa 2003.

 

Sofia on juuri muuttanut meille keväällä 2003, tässä hän on ison Katti Matin hoivissa.

 

Collius-isä tyttäriensä Sofian (vasemmalla) ja Pipsan (keskellä) kanssa.

 

Kingis ja siskonpoikani Aarne leikkivät - suunnasta on vähän erimielisyyttä!

 

Lilli kesälomalla!

 

Kingis ja Lilli ulkoterassilla - hyvästi orvokit!

 

Kiipeilypuussa ja uunin pankolla:

Verkossa - Lindan käsitys ulkoilusta!